Legumele irigate cu ape tratate provenite din stațiile de epurare conțin urme de substanțe farmaceutice


legumeConform unui nou studiu realizat de o echipă multidisciplinară de cercetători de la Universitatea Ebraică din Ierusalim în colaborare cu Centrul Medical Hadassah, consumatorii de legume și fructe produse pe soluri irigate cu ape uzate tratate proveniente din stațiile de epurare pot fi expuși la cantități minuscule de carbamazepină, un medicament prescris contra epilepsiei și care, se pare, este foarte des întâlnit în apele uzate evacuate la finalul proceselor de epurare.

Deficitul global de apă proaspătă a dus la utilizarea din ce în ce mai frecventă a apelor uzate ca o alternativă în irigarea culturilor, însă prezența constantă a substanțelor farmaceutice în efluenți a devenit un motiv de îngrijorare în ceea ce privește o potențială contaminare a consumatorilor prin intermediul apelor uzate tratate.

„Israel este inițiatorul și principalul utilizator la nivel global de ape uzate tratate folosite în sectorul agricol, fiind astfel un mediu perfect pentru desfășurarea unui studiu atât de particular,” a explicat Benny Chefetz, profesor la Facultatea de Agricultură, Alimentație și Mediu, director al Centrului de Excelență în Agricultură și Sănătate a Mediului din cadrul Universității Ebraice din Ierusalim, și co-autor al studiului.

Studiul este primul de acest fel care tratează în mod direct expunerea la acest tip de contaminanți în cazul subiecților umani sănătoși și a fost publicat recent în jurnalul Environmental Science and Technology.

„Într-un experiment arbitrar controlat am demonstrat că subiecții care au consumat produse vegetale ce fuseseră irigate cu ape uzate reciclate au eliminat ulterior prin urină carbamazepină și metaboliți ai săi, în timp ce subiecții care au consumat produse vegetale irigate cu apă proaspătă au eliminat cantități neglijabile sau mult mai reduse de carbamazepină,” a declarat Prof. Ora Paltiel, director al Școlii de Sănătate Publică și Medicină Comunitară Hadassah Braun din cadrul Universității Ebraice și principalul coordonator al studiului.

Studiul a fost desfășurat pe 34 de bărbați și femei, împărțiți în două grupuri. Primul grup a consumat produse vegetale irigate cu apă uzată reciclată timp de o săptămână, și apoi produse vegetale irigate cu apă proaspătă timp de încă o săptămână. Cel de-al doilea grup a consumat produsele în ordine inversă. Fiecare voluntar a mâncat legumele, printre care și roșii, castraveți, ardei și salată verde, conform regimului personal și a băut apă îmbuteliată pe toată perioada studiului pentru a neutraliza contaminarea cu apă.

Cercetătorii au măsurat nivelurile de carbamazepină atât din produsele proaspete cât și din urina participanților. La începutul studiului, nivelurile din urină variau în concentrație, iar în cazul unora dintre participanți acestea erau chiar neglijabile. După șapte zile de consum, toți subiecții din primul grup, care mâncaseră produse irigate cu apă uzată reciclată, au prezentat niveluri ridicate de carbamazepină, în timp ce cei din al doilea grup au rămas la valorile de bază. Astfel, nivelurile de carbamazepină eliminată de subiecții din primul grup au fost considerabil mai mari decât cele din al doilea grup.

„Produsele irigate cu apă uzată reciclată conțineau niveluri considerabil mai mari de carbamazepină decât produsele irigate cu apă proaspătă,” a spus Prof. Paltiel. „Este evident că cei care consumă acest tip de produse sunt expuși la un risc mai mare de contaminare cu acest produs farmaceutic. Deși nivelurile detectate de noi au fost mult mai scăzute în comparație cu pacienții care iau acest medicament, este important a se evalua gradul de expunere în cazul produselor comerciale.”

„Acest studiu demonstrează ‘proba de concept’ că expunerea omului la substanțe farmaceutice poate avea loc și prin consumul de produse comerciale irigate cu ape uzate reciclate, oferind astfel informații care ar putea influența ghidurile și normativele de evaluare a riscurilor,” a mai spus Prof. Chefetz.