S-au creat filtre eficiente energetic pentru stațiile de epurare


filtre eficiente energeticOamenii de știință de la Universitatea Tehnologică din Nanyang, Singapore, au inventat un nou tip de filtre eficiente energetic, un microfiltru cu ajutorul căruia stațiile de epurare ar putea înregistra un consum de energie de până la cinci ori mai mic.

În anumite stații de epurare unde se dorește reutilizarea apei epurate, ultrafiltrarea și osmoza inversă sunt procesele necesare aducerii efluentului la calitatea dorită. Astfel de instalație de ultrafiltrare cu membrane îndepărtează particulele mici din apă înainte ca aceasta să fie trecută printr-o altă instalație cu membrane, foarte fine, numită membrane de osmoză inversă. În procesul de osmoză inversă, apa trece prin această membrană la o presiune foarte mare pentru ca moleculele de apă să se separe de orice fel de contaminanți, cum ar fi sarea, metalele grele și substanțele chimice toxice (benzenul).

Majoritatea instațațiilor de osmoză inversă funcționează la presiuni mari (cel puțin 10 bari). Atingerea acestei presiuni implică consumul unor cantitați foarte mari de energie. Cu toate acestea, membrana de nanofiltrare cu armătură de fibră tubulară patentată de UTN poate fi folosită atât pentru ultrafiltrare cât și pentru osmoza inversă, combinând astfel cele două procese. În plus, aceasta necesită o presiune a apei de numai 2 bari, și filtrează același tip de contaminanți. Apa rezultată este aproape la fel de pură ca la finalul unui proces clasic de osmoză inversă.

Specialiștilor de la Institutul de Cercetare a Apelor și Mediului din Nanyang (NEWRI), din cadrul UTN, le-au luat aproape doi ani pentru a dezvolta această tehnologie inovatoare în crearea de filtre eficiente energetic care este comercializată în prezent de De.Mem, o companie secundară derivată din UTN. De.Mem, care la momentul de față deține peste 12 stații de epurare în Vietnam și Singapore, va construi un centru de producție pilot în Singapore pentru a produce noile membrane ce vor fi folosite în producția de filtre eficiente energetic.

Ng Wun Jern, profesor la UTN și director executiv al NEWRI, a precizat că această nouă tehnologie reprezintă un mare pas înainte pentru Singapore deoarece va fi prima tehnologie de acest tip de pe piață.

„Având în vedere gradul ridicat de urbanizare a orașelor și creșterea rapidă a populației globale, tot mai multe comunități vor fi nevoite să se adapteze la cerințele din ce în ce mai mari de apă curată și reciclare a apei,” a spus Prof. Ng. „Considerând necesarul tot mai mare de apă curată, lumea are nevoie de tehnologii inovatoare, cum este noua membrană de nanofiltrare cu armătură de fibră tubulară a UTN, care ne permit să tratăm și să producem apă extrem de curată la prețuri foarte mici însă cu un grad foarte ridicat de siguranță și ușor de întreținut.”

Wang Rong, profesor la UTN și director al Centrului de Tehnologie a Membranelor din Singapore, din cadrul NEWRI, cel care a condus echipa care a inventat noua membrană UF, a menționat că aceasta a fost creată pentru a fi produsă și comercializată la scară industrială.

„Una din principalele probleme cu care industria se confruntă la momentul de față este faptul că procesele de osmoză inversă utilizate în prezent necesită o cantitate foarte mare de energie și pauze pentru mentenanță,” a explicat Prof. Wang, care este și președinte al Școlii de Inginerie Civilă și de Mediu din cadrul UTN. „Noua membrană dezvoltată de noi este ușor de produs, necesitând substanțe chimice de până la 30 de ori mai ieftine decât cele convenționale, și fiind astfel potrivită pentru producția în masă.”

Andreas Kroell, CEO al De.Mem, a spus că noua membrană reprezintă o verigă de legătură în ceea ce privește soluțiile de epurare a apelor disponibile pe piață în prezent.

„Am observat în laborator că, atunci când tratăm apa industrială cu ajutorul noilor membrane de nanofiltrare, calitatea apei curate rezultate este comparabilă cu cea obținută prin procesul de osmoză inversă, însă în cazul membranelor este nevoie de o presiune mult mai mică și deci de costuri mult mai scăzute,” a explicat Kroell. „O tehnologie atât de eficace și eficientă are un potențial de piață semnificativ și poate fi utilizată în multe din proiectele companiei De.Mem care implică tratarea apelor uzate industriale.”

De.Mem va testa noile membrane în stațiile sale de epurare pentru a le verifica eficacitatea și eficiența înainte de a începe o linie de producție industrială la scară largă.