Epurarea mecanică


epurarea mecanicăEpurarea mecanică (primară) este cel mai de bază tip de procesare a apelor uzate și este obligatorie în cazul tuturor stațiilor de epurare, indiferent de mărimea debitului și configurația tehnologică a proceselor și treptelor de epurare considerate.

Epurarea mecanică permite reținerea substanțelor grosiere, a grăsimilor în stare liberă, a particulelor minerale discrete cât și a particulelor minerale și organice în suspensie, prin utilizarea de grătare de diverse dimensiuni, separatoare de grăsimi, deznisipatoare și decantoare.

Grătarele, sitele, filtrele statice sau rotative sunt folosite pentru reținerea materialelor grosiere (hârtii, fibre, etc.) plutitoare aflate în suspensie în apele uzate, materiale ce vor fi evacuate ca atare sau fragmentate cu ajutorul dezintegratoarelor mecanice pentru a fi ulterior depozitate în gropi sau incinerate. Dezintegratoarele se instalează direct în canalul de acces astfel încât suspensiile fragmentate să poată trece prin grătare și apoi să poată fi evacuate odată cu restul materialelor reținute.

Deznisipatoarele nu pot lipsi din stațiile de epurare construite în cadrul unui sistem unitar deoarece nisipul adus de apele de ploaie și lăsat să pătrundă în treptele avansate ale stației de epurare poate împiedica buna funcționare a acesteia. Deznisipatoarele trebuie să rețină prin sedimentare particulele cu un diametru mai mare de 0,2 mm, evitând în același timp depunerea materialelor organice pentru ca acestea să nu fermenteze.

Separatoarele de grăsimi (bazinele de flotare) îndepărtează substanțele petroliere și grăsimile care se ridică la suprafață în zonele liniștite sau cu viteze orizontale mici ale apei. Acestea sunt instalate după deznisipatoare, în cazul rețelelor de canalizare construite în sistem unitar, sau după grătare, în cazul rețelelor construite în sistem divizor, fără deznisipator.

Decantoarele primare sunt utilaje în care se sedimentează cea mai mare parte a materiilor în suspensie din apele uzate. Acestea pot fi longitudinale sau circulare iar rolul lor este de a asigura staționarea apei pentru un timp mai îndelungat, pentru a permite depunerea până și a celor mai fine suspensii. În apele din decantoare se pot adăuga și diverse substanțe chimice cu rol de agenți de coagulare sau floculare, iar uneori se interpun și filtre. Urmează un proces de despumare, pentru a înlătura spumele și alte substanțe flotante adunate la suprafață, iar la final colectarea și extragerea nămolului depus pe fundul bazinului pentru a se trimite la metantancuri.