Bulking – umflarea nămolului și cum poate fi evitată


umflarea nămoluluiFenomenul de bulking, sau umflarea nămolului, se produce atunci când bacteriile filamentoase au o creștere explozivă, inhibând astfel capacitatea de sedimentare a nămolului și reducând eficiența bazinelor biologice. În mod normal existența unei cantități reduse de bacterii filamentoase este normală, acestea dau structură floconului de nămol și contribuie la procesele metabolice.

Există diverse cauze care pot duce la umflarea nămolului, însă dacă nu este controlat la timp, acest fenomen poate provoca o gamă largă de probleme în ceea ce privește funcționarea stației de epurare, una din cele mai des întâlnite fiind înfundarea filtrelor în cazul sistemelor care au tratare terțiară cu filtrare.

Acest fenomen apare atunci când solidele din apă manifestă o capacitate redusă de sedimentare sau nu se sedimentează deloc și continuă să plutească la suprafață sub formă de nămol flotant care ajunge în efluent și afectează calitatea acestuia. Unele bacterii filamentoase conțin vacuole cu gaz ceea ce le favorizează flotația. Acestea se grupează la suprafața bazinelor formând un strat gros care ajunge să curgă în afara stației de epurare în timpul aerării cauzând probleme de contaminare a solului și costuri ridicate cu evacuarea acestuia.

În general, gradul de umflare a nămolului se poate calcula ușor printr-un test de verificare a volumului acestuia intr-un interval de timp de 30 de minute. Dacă rezultatele testului relevă o problemă de sedimentare, atunci se recomandă reducerea cantității de nămol de recirculare și mărirea cantității de nămol în exces, cu scopul de a forma un nou nămol, și reducerea influentului și diluarea sa cu apă curată sau de ploaie.

Deși bacteriile filamentoase – mai exact prezența lor în număr mare – sunt considerate principala cauză din spatele fenomenului de bulking, există și alte microorganisme care pot duce la umflarea nămolului, cum ar fi ciupercile. Dezvoltarea explozivă a acestora este favorizată de scăderea pH-ului în bazinul de aerare și existența unei cantități mari de azot.

Lipsa macronutrienților și dezechilibrele din raportul substrat/ microorganisme pot și ele să genereze o creștere a acestor microorganisme nedorite. În aceste cazuri, pentru a rezolva problema umflării nămolului, se recomandă verificarea pH-ului (probabil foarte scăzut) și apoi reglarea raportului substrat/ microorganisme. Această soluție este cea mai indicată deoarece este ușor de executat și nu necesită costuri suplimentare, ea implicând doar monitorizarea și controlarea corectă a procesului. În unele cazuri, atunci când e nevoie de o rezolvare urgentă a problemei sau soluția de mai sus nu a fost aplicată corespunzător, există o alternativă, și anume însămânțarea nămolului. Această metodă este însă destul de costisitoare și greu de implementat deoarece implică golirea și reîncărcarea întregului sistem.